Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Posted by gkarami On 1:48 μ.μ.

 
Α) ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 
  Ο Ηλεκτρολογικός τομέας λειτουργεί εδώ και 50 πλέον χρόνια με απόλυτη επιτυχία στα Τεχνικά Λύκεια του Ηρακλείου, με διαφορετικές ονομασίες κάθε φορά όπως: Νυχτερινή Σχολή, Σχολή Νυταδώρου, Τεχνικές Επαγγελματικές Σχολές (ΤΕΣ), Τεχνικά Επαγγελματικά Λύκεια (ΤΕΛ), Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια (ΤΕΕ) και -πρόσφατα- Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ) και Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ).
  Είναι γεγονός ότι απόφοιτοι του τομέα Ηλεκτρολόγων απορροφούνται αμέσως από την αγορά εργασίας.
   
  • Οι απόφοιτοι των ΕΠΑ.Λ του Ηλεκτρολογικού τομέα μπορούν να αποκτήσουν την Αδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος Ηλεκτρολόγου Εγκαταστάτη Κτιρίων από το Υπουργείο Βιομηχανίας, ενώ συμπληρώνοντας μόνο 18 μήνες (δηλ 450 Ημερομίσθια) υπηρεσίας ως εργαζόμενοι στην ειδικότητα τους, παίρνουν Αδεια Ηλεκτροτεχνίτη
     
  • Η Αδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος Ηλεκτρολόγου Εγκαταστάτη Κτιρίων είναι αναγνωρισμένη και από την ΔΕΗ κι έτσι οι απόφοιτοι Γ´ τάξης ΕΠΑΛ μπορούν να δουλέψουν σε δική τους ή σε ξένη επιχείρηση σαν Ηλεκτρολόγοι και να είναι υπεύθυνοι για μελέτες και κατασκευές νόμιμα.
     
  • Γνωρίζουμε επίσης ότι για την συντήρηση Ξενοδοχειακών Εγκαταστάσεων απαραίτητη είναι η πλήρης γνώση των Ηλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων οι οποίες αποτελούν το 80% μέσα σε τέτοιους χώρους. Αναγκαίο κριτήριο για την επιλογή Συντηρητών σε μικρές, μεσαίες αλλά και μεγάλες Ξενοδοχειακές μονάδες, είναι το πτυχίο Ηλεκτρολόγου και η Αδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος των αποφοίτων Ηλεκτρολογικού τομέα των ΕΠΑΛ.
  Οι συντηρητές και οι αρχισυντηρητές των ξενοδοχειακών μονάδων, εργαζόμενοι που έχουν μεγάλες αποδοχές, έχουν και τεράστια ευθύνη για την σωστή λειτουργία όλων των Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων στην Κουζίνα, στα Πλυντήρια, στο Μηχανοστάσιο Πισίνας, Μηχανοστάσιο Πυρασφάλειας, στους Καυστήρες κλπ.
  Σημειωτέον ότι σε τυχόν ατύχημα που θα συμβεί στην Ξενοδοχειακή Μονάδα (που συχνά είναι Ηλεκτρικής Φύσεως) αν ο συντηρητής δεν έχει άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος ως Ηλεκτρολόγος, υπεύθυνος θεωρείται ο ιδιοκτήτης, ο οποίος έχει σοβαρότατες ποινικές κυρώσεις.
  Ακόμα θα ήταν σωστό να αναφερθούμε στην λειτουργία του Σχολικού Εργαστηριακού Κέντρου ΣΕΚ Ηρακλείου, στο χώρο του οποίου  συγκεντρώνονται οι μαθητές των ΕΠΑΛ για την εκτέλεση των Εργαστηριακών Ασκήσεων. Η ολοκληρωμένη μόρφωση και η σωστή οργάνωση των υπευθύνων καθηγητών Εργαστηρίων Ειδικότητας Ηλεκτρολόγων, δίνει στους μαθητές τις απαραίτητες γνώσεις πάνω στο αντικείμενο τους.

  Να τονίσουμε ότι υπάρχει συνεχής συνεργασία με Βιομηχανίες της ΒΙΠΕ Ηρακλείου καθώς και εταιρειών από της οποίες προμηθευόμαστε Ηλεκτρικά είδη και εξαρτήματα εξοπλισμού (PLC, Inverter, Αισθητήρες, Πνευματικά, κλπ) που θα χρησιμοποιηθούν στους αυτοματισμούς, καθώς και συγγράμματα με τα οποία οι μαθητές έρχονται σε άμεση επαφή και γνώση. Έτσι η μετέπειτα απορρόφηση τους από τις δείνα βιομηχανίες και η προσαρμογή τους σε αυτές γίνεται ευκολότερη.
  Επιπλέον ο Ηλεκτρολογικός τομέας στο ΣΕΚ Ηρακλείου είναι μία από τις τέσσερις σχολικές μονάδες στη Ελλάδα που συνεργάζονται για την δημιουργία πλαισίου σχετικού με τη δυναμική διαμόρφωση του μαθήματος του Αυτοματισμού με την χρήση σύγχρονων πληροφοριακών εργαλείων, όπως η τεχνολογία της τηλεδιάσκεψης (Videoconference) και του Internet στην υπηρεσία του καθηγητή και του μαθητή για την οργάνωση της τεχνικής Εκπαίδευσης, με συντονιστές το Ερευνητικό Κέντρο του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτου και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.
  Συμπεραίνοντας θα λέγαμε ότι ο Ηλεκτρολογικός τομέας των ΕΠΑΛ είναι σημαντικότατος και αναγνωρισμένος από το Υπουργείο Βιομηχανίας το οποίο εκδίδει τις Αδειες Ασκήσεως Επαγγέλματος. Έτσι οι απόφοιτοι των ΤΕΕ αναλαμβάνουν υπεύθυνα πληθώρα Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων σε Καταστήματα, Εστιατόρια, Ξενοδοχεία, Μπαρ, Πολυκατοικίες, και καταλαμβάνουν καλές θέσεις σε μεγάλες αντιπροσωπείες Αυτοκινήτων. Ο κάθε Ηλεκτρολόγος επομένως είναι υπεύθυνος τόσο για την μελέτη, κατασκευή των εγκαταστάσεων αυτών όσο και για την Ηλεκτροδότησή τους με υπογραφή του ιδίου και θεώρηση από το σύλλογo των Ηλεκτρολόγων.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ Α ΤΑΞΗ (Β ΗΛΕΚ/ΓΩΝ)

   Α´ ΤΑΞΗ:  το πρόγραμμα σπουδών είναι κοινό για όλο τον Τεχνολογικό Κύκλο, με 25 ώρες μαθήματα γενικής παιδείας και 9 ώρες μαθήματα Κύκλου.




Τομέας:  ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ - Β´ ΤΑΞΗ
Μαθήματα   ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ
ΩΡΕΣ
Θρησκευτικά 1
Νεοελληνική Γλώσσα 2
Νεοελληνική Λογοτεχνία 1
Ιστορία 1
Αλγεβρα 2
Γεωμετρία 1
Μαθηματικά Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης 2
Φυσική 3
Χημεία 1
Ξένη Γλώσσα 2
Φυσική Αγωγή 1
ΣΥΝΟΛΟ:
17


Τομέας:  ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ - Β ´ΤΑΞΗ
Μαθήματα   ΤΟΜΕΑ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ
ΩΡΕΣ
Ηλεκτροτεχνία Ι 3Θ + 3Ε
Εσωτερικές Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις 2Θ + 3Ε
Ηλεκτρικοί Αυτοματισμοί και Στοιχεία Ηλεκτρονικής 2Θ + 3Ε
Σχεδίαση Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων με Ηλεκτρονικό Υπολογιστή